Meer lezen & doen

Tussen de hoofdstukken van het boek staan interviews over uitstelgedrag, met mensen die in hun persoonlijke of professionele leven met die gedrag in aanraking komen.

Denk aan een personal trainer (‘Morgen ga ik écht sporten, beloofd!’), een voedingscoach (‘Eerst volgende week dat feestje en daarna ga ik op dieet, heus’) en een financieel planner (‘Mensen houden een gat tussen wat ze belangrijk vinden, en wat ze daadwerkelijk doen’).

Met name op het gebied van voeding en sport kwamen veel reacties op mijn oproep over ervaringsdeskundigen. Daarom heb ik drie van deze interviews bewaard voor op de website; je vindt ze dus niet terug in het boek, maar leest ze alleen hier.

In de meeste hoofdstukken van het boek vind je kaders genaamd ‘Kijken naar jezelf: hoe werkt dat bij mij?’.

Daarmee doe je precies dat: jezelf een spiegel voorhouden. Ze zijn om door te lezen, maar vooral ook om iets mee te doen. Je antwoorden zijn bruikbare informatie voor het actieplan dat je aan het einde van het boek kunt invullen.

De oefeningen vind je door de QR-codes bij een kader te scannen; elke QR-code brengt je naar een andere oefening.

Wat is een QR-code?

Een QR-code is een soort streepjescode die je kunt scannen met een smartphone. De afkorting QR staat voor Quick Response; door de code te scannen word je snel gebracht naar de webpagina die bij de code hoort.

Hoe kan ik een QR-code scannen?

Een QR-code scan je met behulp van een gratis app. Handige apps zijn bijvoorbeeld Qrafter (die vind je hier voor de iPhone en iPad), of Quickmark QR Code Reader (die vind je hier voor iPhone/iPad, Android en Windows Phone).

Open de app en richt je camera op de QR-code. Houd je telefoon goed stil, zodat de app kan scherpstellen. Druk vervolgens op de cameraknop van je tablet of smartphone en je kunt klikken op de link om naar de juiste pagina te gaan.

Kan ik ook zonder QR-codes toegang krijgen tot de oefeningen?

Nee, helaas. De oefeningen maken een integraal deel uit van het boek. Daarom heb je die QR-codes nodig om bij het materiaal te komen.

Wat moet ik doen als ik alleen een computer heb, maar geen smartphone of een tablet?

Met een app als Quick Mark kun je ook met je laptop de link tussen het plaatje en de webpagina vinden. Dat doe je door met je webcam een foto te maken van de QR-code. Het programma decodeert de informatie uit de foto en verwijst je naar de juiste pagina.