De idealist (p. 116-118)

Hoe je de oefeningen uit Vandaag begin ik echt wilt gebruiken, is aan jou. Misschien wil je ze alleen lezen van het scherm en er over nadenken. Mocht je je antwoorden ook willen noteren, dan kan dat altijd met pen en papier. Wie liever typt, kan elke oefening downloaden en als apart document openen. Onderaan elke tekst vind je de link naar de plek waar je deze oefening downloadt.

De idealist

Dit type uitsteller maakt vaak de stap van dromen naar doen niet. De idealist blijft steken in het denkstadium, in het uitdokteren wat ze graag zouden willen en wat ze hopen dat er gaat gebeuren. Daarmee blijven ze steken in algemene, grootse, vage plannen en komen ze niet toe aan het maken van een plan van aanpak of het uitwerken van de concrete taken die horen bij het doel.

Soms komt dat doordat ze geen interesse hebben in details en liever de grote lijnen blijven zien, maar net zo vaak is het omdat ze dondersgoed weten dat ze zich moeten gaan inspannen. Laten ze dáár nu geen zin in hebben… Het leven moet vooral leuk blijven, vinden deze uitstellers. Als dertigjarige al sparen voor je pensioen is voor de idealist totaal niet aan de orde.

Sommige van deze uitstellers zijn, gek genoeg, wél heel druk bezig, maar dan vooral met andere dingen dan wat er echt toe doet. Ze kiezen voor de makkelijke en leuke taken – alles om die grote roze olifant in de hoek van de kamer te kunnen ontwijken.

De ontwikkelpunten van de idealist

De idealist wil graag ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, omdat die niet altijd even prettig is.
Een idealist zou daarom moeten gaan leren welke dingen nu eenmaal onvermijdelijk zijn en welke je niet altijd zelf hoeft te doen.

Daar achter komen is vooral een kwestie van vlieguren maken en contact hebben met anderen: hoe doen zij dat, hoeveel accepteren zij qua delegeren door de idealist, wat zijn hun verwachtingen?
Het is niet de bedoeling om te leven naar andermans verwachtingen, maar wel om die met elkaar af te stemmen en een beeld te krijgen wat een gemiddelde persoon zelf op zijn of haar bord krijgt.

Het is niet strikt noodzakelijk om alle details zelf uit te werken of alle taken zelf te doen. Maar het is wel belangrijk dat je voor jezelf kunt zorgen en dat je leert beseffen voor welke zaken jij persoonlijk verantwoordelijk bent.

08-01 profiel4