De besluiteloze (p. 113-114)

Hoe je de oefeningen uit Vandaag begin ik echt wilt gebruiken, is aan jou. Misschien wil je ze alleen lezen van het scherm en er over nadenken. Mocht je je antwoorden ook willen noteren, dan kan dat altijd met pen en papier. Wie liever typt, kan elke oefening downloaden en als apart document openen. Onderaan elke tekst vind je de link naar de plek waar je deze oefening downloadt.

De besluiteloze

Dit type uitsteller werkt sterk vanuit angst en is vooral kampioen in het uitstellen van beslissingen, van klein tot groot.

Nu weet je immers wat je hebt – als je andere keuzes maakt, valt nog maar te bezien of dat een slimme keuze was.

De besluiteloze aarzelt om een knoop door te hakken, of om de eerste stap te zetten in een uitdagende situatie.

De ontwikkelpunten van een besluiteloze

Het is goed mogelijk dat jij als besluiteloze niet staat te springen om heel veel zelfstandige keuzes te maken, of onafhankelijkheid te bereiken in het leven. In hoeverre iemand dat nastreeft, kan persoonlijk zijn.

Houd wel in de gaten waarover het echt jouw eigen verantwoordelijkheid is om knopen door te hakken, en ook de termijn waarop dat redelijk is. Hoeveel tijd sta je jezelf toe om te besteden aan de besluitvorming?

Maak daarvoor normen voor jezelf, zodat je in de gaten kunt houden wanneer het de spuigaten uitloopt.

Voor een besluiteloze is het samenwerken met een daadkrachtiger iemand nuttig, omdat jullie complementaire stijlen elkaar versterken.

Wat kun jij leren van die ander, en wat kan hij of zij van jou opsteken?

Ga bij jezelf na waarom je aan het uitstellen bent en experimenteer met het omgaan met de gevoelens van spanning die besluiten en handelen voor jou met zich meebrengen.

08-01 profiel2